Bilgi Bankası > Bakanlık & Başkanlık Görüşleri > Yetki Belgesi ve Stajyer Muvafakatnamesi Harca Tabi mi? (Bakanlık Görüşü ve 2026 Tarifesi)

Yetki Belgesi ve Stajyer Muvafakatnamesi Harca Tabi mi? (Bakanlık Görüşü ve 2026 Tarifesi)

Yetki Belgesi ve Stajyer Muvafakatnamesi Harca Tabi mi? (Bakanlık Görüşü ve 2026 Tarifesi)
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü görüşü doğrultusunda; mahkeme ve icra dairelerine sunulan avukat yetki belgeleri ile stajyer muvafakatnamelerinin suret harcı ve baro pulu karşısındaki yasal durumu.

Yetki Belgesi ve Stajyer Muvafakatnamesi Harca Tabi mi?

Yargı mercilerinde ve icra dairelerinde sıklıkla tereddüt konusu olan, avukatlar arasında farklı uygulamalara yol açan yetki belgesi ve stajyer muvafakatnamelerinden suret harcı alınıp alınmayacağı hususu, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye Barolar Birliği’ne hitaben yayımladığı resmi görüş yazısıyla netlik kazanmıştır.

Temel Kural ve Ayrım

Belge Türü Yasal Dayanak Harç Durumu 2026 Yılı Tutarı
Yetki Belgesi Avukatlık Kanunu m. 56/5 Suret Harcına Tabidir 104,00 TL
Stajyer Muvafakatnamesi (Avukatça Düzenlenen) Avukatlık Kanunu m. 26/1 Harçtan Muaftır (0 TL) Harç Alınmaz
Stajyer Muvafakatnamesi (Noterde Düzenlenen) 492 sayılı Harçlar Kanunu Noter Harcına Tabidir Noter Tarifesi

Hukuki Değerlendirme

1. Yetki Belgesi Neden Harca Tabidir?

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 56/5. maddesinde; "Avukatlar veya avukatlık ortaklığı başkasını tevkil etme yetkisini haiz oldukları bütün vekaletnamelerini kapsayacak şekilde bir başka avukata veya avukatlık ortaklığına vekaletname yerine geçen yetki belgesi verebilir. Bu yetki belgesi vekaletname hükmündedir." hükmü amirdir.

492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (1) sayılı Tarife'nin D/1-c bendi uyarınca avukatların onayladığı vekaletname suretlerinden maktu suret harcı alınması zorunlu olduğundan, vekaletname hükmünde olan yetki belgesinden de suret harcı (2026 yılı için 104,00 TL) tahsil edilmesi yasal zorunluluktur.

2. Stajyer Muvafakatnamesi Neden Harçtan Muaftır?

Avukatlık Kanunu’nun 26. maddesi gereğince stajyer avukatlar, yanında staj yaptıkları avukatın yazılı muvafakati ile sulh hukuk, sulh ceza ve icra tetkik mercilerinde duruşmalara girebilir ve icra dairelerinde dosya inceleyip işlem yürütebilirler.

Bu belge bir vekaletname veya tevkil belgesi niteliğinde olmayıp, staj eğitiminin yerine getirilmesi için kanunun tanıdığı bir izin belgesidir. Dolayısıyla avukatın kendi düzenlediği ve imzaladığı muvafakatname mahkemeye veya icra dairesine sunulduğunda herhangi bir suret harcı talep edilemez.

T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Resmi Yazısı

T.C. ADALET BAKANLIĞI - Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü

Sayı: 92358809-152.99/2124/438 | Tarih: 07.01.2021

Konu: Muvafakatname ve Yetki Belgesi

Muhatap: TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA

(İlgi: 13.11.2020 tarih ve 18545 sayılı yazınız)

Bazı mahkemelerce gerek 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 26’ncı maddesi uyarınca stajyer avukatlara verilen muvafakatnameler gerekse 56’ncı maddesi uyarınca düzenlenen yetki belgeleri için yasal dayanağı bulunmadığı halde suret harcı talep edildiği belirtilerek bu uygulamaya son verilmesi talebini içeren ilgi yazınız ve konu incelendi.

Bilindiği üzere, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 26'ncı maddesinin 1’inci fıkrasında, "Stajyerler, avukat yanında staja başladıktan sonra, avukatın yazılı muvafakati ile ve onun gözetimi ve sorumluluğu altında, sulh hukuk mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ile icra tetkik mercilerinde avukatın takip ettiği dava ve işlerle ilgili duruşmalara girebilir ve icra müdürlüklerindeki işleri yürütebilirler." denilmekte, aynı Kanunun 56’ncı maddesinin 2’nci fıkrasında da, "Asıllarının verilmesi kanunda açıkça gösterilmeyen hallerde avukatlar, takip ettikleri işlerde, aslı kendilerinde bulunan her türlü kağıt ve belgelerin örneklerini kendileri onaylayarak yargı mercileri ile diğer adalet dairelerine verebilirler."5 inci fıkrasında da, "Avukatlar veya avukatlık ortaklığı başkasını tevkil etme yetkisini haiz oldukları bütün vekaletnamelerini kapsayacak şekilde bir başka avukata veya avukatlık ortaklığına vekaletname yerine geçen yetki belgesi verebilir. Bu yetki belgesi vekaletname hükmündedir." hükümlerine yer verilmiştir.

Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 2’nci maddesinde; yargı işlemlerinden bu Kanuna bağlı (1) sayılı tarifede yazılı olanlarının yargı harçlarına tabi olacağı, Kanuna bağlı (1) sayılı Tarifenin D/1-c bendinde ise; avukatların tasdik ettiği vekaletname suretlerinden (Tasdikli fotokopiler dahil) harç alınacağı belirtilmiştir.

Bu çerçevede, vekaletname hükmünde bulunan yetki belgelerinin asıl ve suretlerinin yargı mercilerine ibraz edilmesi durumunda, bu yetki belgeleri avukat veya avukat ortaklığı tarafından düzenlenip onaylandığından, 492 sayılı Kanuna bağlı (1) sayılı tarifenin D/1-c bendine göre suret harcının alınması, 1136 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi kapsamında stajyer avukatlara verilecek muvafakatnamenin ise harca tabi tutulmaması, ancak muvafakatnamenin noterde düzenlenmesi veya tasdiki durumunda 492 sayılı Kanun hükümleri uyarınca harca tabi tutulması gerektiği değerlendirilmektedir.

Hakan ÖZTATAR

Hâkim / Bakan a. Genel Müdür

Resmi Belge İndirme Bağlantısı

İlgili Adalet Bakanlığı görüş yazısının tam metnini ve resmi üst yazısını aşağıdaki bağlantıdan PDF formatında inceleyebilirsiniz:

📥Bakanlık Görüş Yazısını PDF Olarak Görüntüle ve İndir

Etiketler:#adalet bakanlığı hukuk işleri genel müdürlüğü görüşü#avukatlık kanunu 26. madde

Sıkça Sorulan Sorular

Evet. 1136 sayılı Kanun'un 27. maddesi ve Türkiye Barolar Birliği uygulamaları doğrultusunda, vekaletname yerine geçen yetki belgelerine de baro pulu yapıştırılması zorunludur.
Bu içeriği değerlendirin:
💬

Yorumlar ve Değerlendirmeler

0
✍️ Yorum Yaz

✍️ İlk Yorumu veya Soruyu Siz Yazın

🔒 E-posta adresiniz gizli tutulur, sitede yayınlanmaz.0/3000 karakter